lördag 11 maj 2013

Färdiglaskat!

Idag var det dags för sista lamellen. Det här blir den yttersta lamellen i lasken. Så här såg det ut när jag tagit bort tvingarna från limningen av den andra lamellen. Det är bara några millimetrar som saknas, men de millimetrarna kommer vara de som syns bäst!


Den tredje lamellen formades genom att hyvla och sedan slipa. När man bara fasar i ändarna lärde jag mig att det var enklast att först markera, sedan hyvla grovt med maskinhyvel, och sedan slipa med maskin med grovt sandpapper.


Sedan åter blanda lim, grunda och låta suga in, och därefter blanda till epoxi som förtjockas med högdensitetsfiller och sprida ut. Jag satte ett antal tvingar igen, men ganska löst, så att inte allt lim pressades ut.


Jag ser fram emot imorgon, då det är dags att hyvla och slipa det hela så att det åter ser ut som en mast! Jag vill också hinna lägga ett lager förtunnad fernissa över det hela, så att masten och lagningen inte riskerar att få torrsprickor.

Det är alltid spännande att se sjösättningar. Ett trevligt par som i två år jobbat på en skärgårdskryssare från 1919 skulle till slut sjösätta. Efter två år på land var det naturligtvis fullt med torrsprickor i bordläggningen, och ganska nervöst ifall hon skulle klara sjösättningen utan att sjunka.  

Den sista veckan hade hon fuktats med blöta mattor och luftfuktare, och sedan tätats med Ettans och dessutom tejpats. Fyra stora pumpar stod beredda på bryggan, och plats gjordes på grunt vatten för att hon skulle kunna stå på botten. 

Men när hon väl kom i visade det sig att hon var långt tätare än vad man kunnat hoppats, och gled runt bryggan och förtöjdes utan att ens behöva en enda pump!


Till vänster skärgårdskryssaren från 1919, i mitten en folkbåt som står på botten och tätar sig, och längst till höger en härlig gammal Colin Archer som för gaffelrigg!

1 kommentar:

  1. 3D printed gentle actuators is a rising software of 3D printing technology which has discovered its place within the 3D printing purposes. These gentle actuators are being developed to take care of gentle constructions and organs especially in biomedical sectors and the place the interplay between human and robot is inevitable. Instead of the tedious and time-consuming elements of the current fabrication processes, researchers are exploring an appropriate manufacturing strategy for effective fabrication of sentimental actuators. They also allow incorporation of all actuator elements right into a single structure eliminating the need to|the necessity to} use exterior joints, adhesives, and fasteners. Circuit board manufacturing involves a number of} steps which embrace imaging, drilling, plating, soldermask coating, nomenclature printing and floor finishes. These steps embrace many chemical substances corresponding Bathroom Heaters to harsh solvents and acids.

    SvaraRadera