lördag 13 april 2013

Vår(?)rustning!

Vårrustningen är i full gång, även om denna vår är den kallaste våren på decennier. Att vårrusta en träbåt är en njutning, och så även denna gång, men det blev ont om tid att rusta i någon form av värme. Isen ligger fortfarande tjock med bara en vecka till sjösättning!

Passar dock på att göra några förbättringar, förutom att vårrusta. T ex har jag försänkt ett stort antal skruvar i skarndäck, då många, med år av slipande, börjat synas när pluggar blivit för tunna och trillat bort. Några mässingsskruvar trilskades genom att gå av när de skruvades ut, men med försiktigt bortborrande, försänkning, ny skruv samt plugg blev det riktigt bra!

Det läskigaste var dock att ersätta rostiga nitar i bordläggningen, eftersom det innebar att ta bort gammal plugg utifrån och sedan borra bort niten. Här gällde det att hålla koll på borrmaskinen, men det gick över förväntan bra! Sedan göra rent trät från rost, förstärka hålen med epoxi (fick värma lite med värmepistol eftersom det bara var någon grad varmt) och låta torka.

Bult i rostfri syrafast stål med mutter, bricka och plast mellan bricka och spant (för att undvika galvaniska strömmar), ny 15 mm plugg i furu från Pondus Snickeri som limmades fast med epoxi, och sedan skära och slipa bort överskottet. Snyggt!

För övrigt består vårrustningen i år av att täta under vattenlinjen med Ettan tjärvax och bottenmåla med Internationals Cruiser One, som fungerade riktigt bra förra året. Friborden lackas med två lager Toplac, likaså vattenlinjen och rufftak.

Den stora förändringen i år är byte av fernissa för sittbrunn, ruffsidor, skarndäck, mahognydetaljer i ruffen (som behövde ett ansiktslyft i år) samt för- och akterlucka på däck. Nu provar jag Rylards VG62 Fast, en högblank fernissa som torkar ganska snabbt, och som ska vara slittålig. Jag vet ännu inte hur det kommer se ut och fungera, men fernissan är hittills en ren njutning att jobb med jämfört med Schooner Gold som jag använde förra året. Rylards är dock något dyrare, men det är hon värd... :-)

När jag ändå var uppe på trevliga Råseglarhuset på Skeppsholmen för fernissan passade jag på att köpa enkomponentsspacklet - riktigt bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar