onsdag 22 maj 2013

Påmastning!

Igår kväll var det äntligen dags att masta på! Det är märkligt (eller inte) hur mycket mer det känns som båt när det kommer på en mast!

M30 La Vie och Ted. Lagningen på masten syns tydligt.
Min hjälpsamme båtgranne Ted väntade tålmodigt medan jag fick ordning på riggen. Jag hade naturligtvis glömt en del saker; att dirken inte hade någon naturlig fästpunkt i masttoppen, att lanternan behövde fästas igen, mm. Men efter en stund var masten klar. Ted visade hur man enkelt, på en man, lägger på masten på mastvagnen utan större ansträngning. Sedan ner till mastkranen.

Jag hade inte hunnit köpa ny bensin, så det blev till att paddla henne till mastkranen. Jag tänkte prova att köra på alkylatbensin istället, och letar bra inköpsställe. Motorn ska tydligen bli enormt mycket mer lättstartad, och dessutom blir det knappt några föroreningar alls! Det ska tydligen ge betydligt mindre föroreningar att köra en gammal tvåtaktare med alkylatbensin än en modern fyrtaktare på vanlig blyfri 95! Det blir recension av detta vid senare tillfälle, men med tanke på att det inte går speciellt mycket bensin på en säsong, och alkylatbensinen inte åldras på samma sätt som vanlig bensin, så kommer det förhoppningsvis fungera bättre.

Den här mastkranen går på el istället för handkraft, så även om den går långsamt är det hur enkelt som helst. Masten perfekt balanserad precis under spridarna, upp i luften, sedan föras ner genom däck. Jag har mest erfarenhet av master som står på däck, och jämfört är det så underbart enkelt med master som står på kölen, och därmed får stöd av däcket i genomföringen. Mycket stadigare, och man kan i lugn och ro sätta stag och vant. Nu blev det lite snabb och enkel sättning, och sedan paddlade vi tillbaka till La Vies plats bredvid skönheter i mahogny.

Rigga klart, sätta dit bommen samt klä henne med segel ska ske imorgon. Imorgon kväll är det dags för årets första seglats, och även första "kappsegling" i klubben!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar